Posláno autorem: otevrenevs | 21 května, 2008

Další návrhy na zlepšení dostupnosti VŠ

Kromě omezení používání testů OSP/TSP a stropu výběrovosti přichází iniciativa Otevřené VŠ s dalšími návrhy, které mají zobjektivnit přijímací řízení a zvýšit dostupnost vysokoškolského studia pro uchazeče:

1) Koordinace termínů přijímacích zkoušek – školy se před pořádáním přijímacího řízení musí navzájem dohodnout na jejich termínech, aby se navzájem nekryly a uchazeči měli možnost vykonat přijímací zkoušky na všechny obory, na které se hlásí. Tyto termíny by měly být zveřejněny nejlépe ještě před vypršením možnosti odevzdat přihlášku, pokud to je z organizačních důvodů možné. V současnosti se běžně stává, že z důvodu časové  kolize student musí zbytečně vzdát přijímací zkoušky na některý obor, což by se rozhodně dít nemělo. Uchazeč je takto nikoliv svou vlastní vinou poškozen (termíny předem většinou nezná), snižuje se jeho šance na přijetí a navíc přichází o administrativní poplatek za podání přihlášky.

2) Zákaz používání prospěchu ze SŠ jako kritérium pro přijetí – úroveň a zaměření jednotlivých středních škol se nedá srovnávat a tím je neporovnatelný i prospěch získaný na těchto školách. Také například míra opisování a jiných podvodů se projevuje na prospěchu a znevýhodňuje ty poctivější. Přihlížení ke známkám na střední škole nebo dokonce přijímání pouze na jejich základě (např. Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci) je ze stran škol velice nezodpověné řešení, nefér obzvláště u velmi výběrových oborů.

3) Povinné přiznání ubytovacího stipendia v délce standardní doby studia – v současnosti si školy mohou zvolit, jestli přiznají ubytovací stipendium i těm studentům, kteří již na jiné vysoké škole dříve studovali (a to třeba jen jeden nebo dva semestry). Ve výsledku nemají někteří studenti, a to často ti ambiciózní, kteří se třeba dostali na svůj preferovaný obor až napodruhé a rok studovali jiný obor v místě svého bydliště, vůbec na ubytovací stipendium nárok. Naopak student bakalářského programu, který protáhne o rok běžnou tříletou dobu studia, může toto stipendium získávat za celé studium. Možnost pobírat ubytovací stipendium by měli mít všichni studenti, kteří splňují ostatní kritéria (dojezdovou vzdálenost atp.), po dobu standardní délky studia bez ohledu na to, jestli změnili školu.

Máte jiné návrhy, které by se hodilo přidat k těmto třem? Napište je na e-mailovou adresu otevrene.vs@email.cz.


Napsat komentář

Kategorie