Posláno autorem: otevrenevs | 13 května, 2008

Co jsou testy OSP/TSP a jaké mají nevýhody?

Test obecných studijních předpokladů (OSP) a Test studijních předpokladů (TSP) jsou forma srovnávací zkoušky, kterou vytváří a provozuje společnost SCIO, respektive Masarykova univerzita v Brně. OSP probíhá v rámci Národních srovnávacích zkoušek (NSZ), TSP je využíváno na MU pro mnoho oborů. Oba testy se skládají z více částí, které prověřují znalosti uchazeče v oblasti porozumění textu, analytického myšlení, matematiky (OSP) a prostorové představivosti (TSP). Výstupem testu je percentil. K výsledkům OSP či TSP vysoké školy podle svého uvážení buď přihlíží při přijímacím řízení (test nepovinný – pouze OSP), používají je jako součást přijímacích zkoušek (test povinný) nebo tyto testy fungují jako jediné kritérium při přijímacích zkouškách. Testy OSP a TSP jsou pro všechny uchazeče stejné a obvykle nijak nesouvisí s vybraným oborem. Použitím pouze těchto testů škola ignoruje zájem a znalosti uchazeče. Je logické, že pokud se někdo o určitou věc zajímá, získá o ní nadprůměrné znalosti. Oborové testy vysokých škol se zřídkakdy omezují na středoškolské učivo, čímž skutečně zvýhodňují uchazeče se vztahem k vybranému studijnímu programu. Tato preference OSP/TSP je v situaci, kdy na většině oborů nejsou takové kapacity, aby mohlo být vyhověno všem uchazečům, nespravedlivá. Naopak přijímání na základě těchto testů zvýhodňuje pouze uchazeče s určitým typem inteligence, která nemusí být pro studium rozhodující. Navíc tato inteligence nemusí znamenat, že uchazeč má povahové znalosti vhodné pro studium na vysoké škole (oborové testy svou podstatou zvýhodňují „studijní typy“, které jsou zvyklé se škole věnovat a se kterými pravděpodobně nebudou kázeňské problémy na kolejích atd.). Zájem a znalosti jsou také studijní předpoklady, které ovšem škola využívající OSP/TSP jako jediné kritérium pro přijetí ignoruje.

Test studijních předpokladů (TSP), který využívá Masarykova univerzita, se koná v Brně, každý účastník má jeden pokus, který je hrazen z administrativního poplatku za podání přihlášky. Test obecných studijních předpokladů (OSP) v rámci Národních srovnávacích zkoušek probíhá na mnoha místech ČR a několika městech SR. Pro přijímací řízení na studijní rok 2007/8 měli uchazeči tři pokusy, pro rok 2008/9 je jich už pět . Pokusy jsou placené. Po zaplacení administrativního poplatku za přihlášku má buď uchazeč jeden termín v ceně tohoto poplatku, nebo je poplatek o určitou část snížen. Při přijímacím řízení pro rok 2007/8 stál jeden pokus 365 Kč, pro rok 2008/9 je cena zvýšena na 394 Kč (uchazeči ze sociálně slabých rodin mají slevu). Prakticky jedinou možností, jak se na testy OSP připravit, jsou placené kurzy či balíčky testů přímo od společnosti SCIO. Pokud se ceny za přípravné kurzy/sady testů/testy samotné pro rok 2008 nezmění, zaplatí svědomitý uchazeč za přípravu na testy OSP a zkoušky samotné: 3254 Kč za zvýhodněný „Kompletní balíček NSZ Obecné studijní předpoklady“, v rámci něhož má kromě přípravného materiálu a kurzů i tři pokusy testu OSP v ceně + 2x 394 Kč za čtvrtý a pátý pokus (jeden z nich může být v ceně přihlášky). Dohromady ho tedy absolvování testů OSP s pečlivou přípravou vyjde na 4042 Kč při využití zvýhodněné nabídky, částka se může lišit, je-li jeden pokus nebo dva v případě dvouoborů hrazen z administrativních poplatků za podání přihlášky (Fakulta provozně-ekonomická MZLU a Filozoficko-přírodovědecká fakulta SU v Opavě). Výhodu oproti klasickým oborovým testům nebo ústním pohovorům mají uchazeči bydlící ve velké vzdálenosti od školy, na kterou se hlásí. Testy mohou absolvovat v místě svého bydliště nebo v bližším městě než se nachází škola. I tak je ale finanční zátěž pro studenty nesmyslně vysoká, což je umožněno monopolem firmy SCIO. Jelikož málokdo se hlásí pouze na jednu školu a je i velmi nepravděpodobné, že všechny obory, na které uchazeč podává přihlášky, využívají testů OSP, je i přes výhodu menších cestovních nákladů absolvování testů OSP oproti oborovým zkouškám mnohem dražší. Pokud navíc škola používá testy OSP v kombinaci s oborovými testy, výhoda ušetření peněz za dopravu odpadá.

Praktiky společnosti SCIO, které využívá jako reklamu na své produkty, hraničí někdy s vydíráním. Po přihlášení se na termín Národních srovnávacích zkoušek (v rámci nichž se píší testy OSP) posílala v roce 2007 firma SCIO uchazečům e-mail, jehož součásti byl i text:

„Základem úspěchu u NSZ je systematická a efektivní příprava. Ideálními materiály pro přípravu jsou internetové kurzy a sady testů připravené přímo autory testů Národních srovnávacích zkoušek. Naprostá většina Vašich vrstevníků (Vašich konkurentů u NSZ) si to uvědomuje a doporučenou přípravu k NSZ využívá. Absolvovat NSZ bez přípravy by pro Vás mohl být velký handicap. Rádi bychom Vás proto s doporučenou přípravou k NSZ seznámili:“ (následují odkazy na nabídky produktů firmy SCIO).

 
V podobném duchu se nese i sdělení na internetových stránkách SCIA:

„Vytváříme testy – víme, jak se na ně připravit: Pouze s produkty společnosti SCIO máte záruku cílené přípravy a dobře vynaložených prostředků i vašeho úsilí. Naprosto nezbytná je příprava na test Obecných studijních předpokladů, pokud jste se s takovým typem úloh ještě nesetkali. Doporučujeme jak internetový kurz OSP, tak zkušební testy.“

 
Rozhodnutí o tom, jestli používat OSP jako přijímací zkoušky, nesou odpovědní pracovníci univerzit. Testy OSP se jako přijímací zkoušky zavádějí každým rokem na více školách, což bezpochyby dopomáhá společnosti SCIO ke stále větším ziskům. Jestliže jsou tyto zisky závislé na vůli některých zaměstnanců škol, kteří se přes dostatek pádných důvodů proti testům OSP vyjádří kladně k jejich použití, vytváří tento stav prostor pro možné korupční prostředí.

Více v základním dokumentu iniciativy.


Napsat komentář

Kategorie